Top 10 pijnlijkste breuken: welke botbreuken doen het meest pijn?

Top 10 pijnlijkste breuken – Niemand wil iets breken, maar wist je dat sommige breuken meer pijn doen dan anderen. Dat is onder andere afhankelijk van de plek van de breuk, maar ook het soort breuk. Een gecompliceerde botbreuk of verbrijzeling is pijnlijker dan een enkele fractuur. Dit is de top 10 pijnlijkste botbreuken.

1. Heupfractuur

Het breken van een heup is zeer pijnlijk. Dit heeft te maken met het feit dat de heup normaal gesproken constant in beweging is. Herstel duurt lang en het ongemak is groot. Een bijkomend probleem is dat vooral ouderen hun heup breken. Voor hen zal het herstel nog langer duren.

2. Dijbeenbreuk

De zogenaamde femurfractuur is zeer pijnlijk. De femur is het grote bot in je bovenbeen. Breek je die dan is dat waarschijnlijk het gevolg van een heftig ongeluk, het bot is namelijk een van de sterkste in het menselijk lichaam. De pijn wordt nog verergerd als het gaat om een complexe breuk waarbij fragmenten van het bot zijn losgekomen.

3. Rugwervelbreuk

Wie een rugwervel breekt zal daar veel last van hebben. Niet alleen is de breuk zeer pijnlijk, het zorgt er ook voor dat de patiënt lange tijd niet mobiel is. Een ander probleem is mogelijke complicaties zoals beschadiging van het ruggenmerg of zenuwen. Als men geopereerd moet worden is dat een zeer complexe ingreep met aanzienlijke risico´s. Menen kunnen overigens wel herstellen van de breuk.

4. Bekkenbreuk

Het breken van een bekken gebeurt niet zomaar. Bij een bekkenbreuk is in de meeste gevallen dan ook sprake van een zeer grote impact. Dat kan zijn vanwege een ongeluk in het verkeer of een val van grote hoogte. Omdat het bekken het onderlichaam draagt is het zeer pijnlijk. Een gecompliceerde bekkenbreuk kan voor jarenlange klachten zorgen.

5. Breuk aan de ribben

Iedereen moet ademhalen, maar als je je ribben gebroken hebt dan doet elke ademteug pijn. Hoe pijnlijk de breuk is, hangt af van het soort breuk. Bij haarscheurtjes zul je enkel pijn hebben als je hoest of lacht. Bij een complexe breuk is ademhalen een ware marteling.

6. Sleutelbeenbreuk

Breek je je sleutelbeen dan wordt dat ook wel een claviculafractuur genoemd. Het is een breuk die vrij veel voorkomt en al kan voorkomen bij een simpele val. De breuk is zeer pijnlijk omdat elke beweging van de arm, het bovenlijf en de schouder pijn doet.

7. Gebroken kaak

Een gebroken kaak klinkt net zo pijnlijk als dat het is. De breuk zelf is zeer pijnlijk en bovendien heel complex. Om de kaak weer te herstellen is een operatie vaak noodzakelijk. Daarna kan de patiënt voor langere tijd niet goed eten en praten en ook de pijn tijdens het herstel is aanzienlijk.

8. Breuk aan de hak

Een breuk aan de hak is niet iets waar je vaak over hoort, gelukkig maar, want de pijn van een calcaneus fractuur is heel onaangenaam. Een ander probleem met een hakbreuk is dat het moeilijk te herstellen is en voor langdurige klachten kan zorgen. In de eerste periode na de breuk kan men niet lopen of steunen op de hiel. Daarna is vaak fysiotherapie nodig. Het herstellen van een hakbreuk duurt meestal 6 tot 12 weken.

9. Schouderbladbreuk

Ook een scapula fractuur of schouderbladfractuur komt niet zo vaak voor, maar als het gebeurd dan zal het zorgen voor heel veel pijn. Dit heeft onder andere te maken met de omstandigheden waaronder een schouderblad breekt. Dit gebeurt eigenlijk alleen bij zeer grote impact. Die impact zelf is al zeer pijnlijk, maar het herstel ook. Bij een schouderbladbreuk kun je je schouder en arm lange tijd moeilijk gebruiken.

10. Enkelbreuk

Een enkelbreuk is een breuk waarbij meestal meerdere botten beschadigd raken waardoor het zeer pijnlijk is. Om de breuk te herstellen is in veel gevallen een operatie nodig. Het herstel hiervan zorgt voor extra pijn voor de patiënt. Soms is het niet mogelijk om de enkelbreuk goed te herstellen waardoor de patiënt hier de rest van zijn leven last van heeft. 

Foto van Merthe
Merthe

Mijn naam is Merthe en ik heb een passie voor schrijven. Ik verdiep me graag in uiteenlopende onderwerpen en zet mijn bevindingen om in heldere, boeiende artikelen. Of het nu gaat over actualiteiten, lifestyle, technologie of persoonlijke ontwikkeling, ik vind het belangrijk om mijn lezers te inspireren en informeren. Mijn schrijfstijl is toegankelijk en gestructureerd, waardoor complexe thema’s begrijpelijk worden voor een breed publiek. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe inzichten en verhalen die de moeite waard zijn om te delen. Schrijven is voor mij niet alleen een beroep, maar ook een manier om de wereld beter te begrijpen.

Delen